Om jute

Jute er et av de sterkeste plantefibrene som finnes og har mange bruksområder. Det er biologisk nedbrytbart, karbondioksidnøytralt, og under dyrkingen trengs svært lite gjødsel og sprøytemidler. Planten vokser i regnsesongen og får naturlig tilført rikelige mengder vann, så det er heller ikke behov for kunstig vanning. Jutefibrene er blanke og skinnende og har en gylden farge, derfor blir jute også kalt "The Golden Fibre".

Bladene fra den unge planten er spiselige og næringsrike. De er ingrediens i mange retter rundt om i verden, blant annet i supper i Vest-Afrika og i Egypt, hvor jutesuppen
mulukhiyya anses som en nasjonalrett. I Bangladesh tilberedes jutebladene som en grønnsaksrett og spises med ris- se bilder og oppskrift under.     

Bangladesh er det nest største juteproduksjonslandet i verden, og jute regnes som den nasjonale planten. Landet har en århundrelang tradisjon for å bruke jute til mange formål, blant annet tau, sekker til landbruk, matter og gulvtepper, vesker, sko og selvfølgelig jutebager. Faktisk var Bangladesh i 2002 det første landet i verden som forbød plastposer.
Juteblad Shak

1 bunt juteblader
1 middels stor løk
2 hvitløksbåter
1 teskje fersk ingefær
1-2 grønne chilli
salt
vegetabilsk olje til stekingDu kan også bruke spinat i stedet for juteblader om de er vanskelige å skaffe.
Hakk løk, hvitløk og ingefær i små biter. Stek løken til den begynner
å bli blank og legg så i hvitløk og ingefær. Stek alt sammen til løken
er gyllen. Legg så små jutebunter porsjonsvis i pannen, rør rundt og
tilfør mer ettersom bladene synker sammen. Om du vil, kan du ha i
hakket chilli. Smak til slutt til med salt.

Serveres med ris og gjerne sammen med karri-retter. Nyt!